Melasa

Melasa to produkt uboczny, powstający przy procesie produkcji cukru spożywczego. Występuje w postaci ciemnobrązowego gęstego syropu. Zawiera przede wszystkim substancję cukrowe w postaci sacharozy, glukozy, fruktozy,  jak również bogata jest w takie pierwiastki jak:  wapń, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, mangan i cynk.  Dzięki bardzo dużej zawartości potasu w melasie obserwujemy odczyn alkaiczny.

Melasa jest paszą energetyczną o dużej zawartości węglowodanów ( cukrów) rozpuszczalnych w wodzie. Dodawanie jej do mieszanek dla bydła i trzody chlewnej w znacznym stopniu zwiększa  smakowitość paszy oraz poprawia jej zapach ( naturalny aromat). Jej stosowanie jest idealnym rozwiązaniem w celu podniesienia energetyczności szczególnie  pasz dla bydła, dzięki szybkiemu rozpuszczeniu węglowodanów w żwaczu oraz bardzo intensywnemu metabolizmowi.

Przy żywieniu bydła należy jednak zwracać szczególną uwagę na dawkę pokarmową. Źle zbilansowana dawka poprzez nadmiar cukrów prowadzi do zwiększonej produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, co w rezultacie może doprowadzić do kwasicy żwacza, a w skrajnych przypadkach nawet do kwasicy ogólnoustrojowej. Przy tego typu dolegliwościach obserwujemy spadek pobrania pokarmu, biegunkę, ogólne osłabienie zwierzęcia. 

Naszym klientom zalecamy dawkowanie według poniższego opisu:

  • Bydło mleczne: od 1 kg do 3 kg/szt./dzień
  • Cielęta, opasy: od 1 kg do 2 kg/szt./dzień
  • Tuczniki: od 0,5 kg do 0,75 kg/szt./dzień

Należy pamiętać jednak, że podstawą do określenia udziału melasy w dawce pokarmowej jest jakość i ilość pozostałych komponentów paszowych

 SKŁAD CHEMICZNY  SKŁAD MINERALNY

Woda - 20%

Sucha masa- 80%, w tym:

  • sacharoza-50%;
  • inne związki-30%,
    w tym:
    cukry redukcyjne-0,3%
    rafinoza-0.5%;
    popiół węglanowy
    kwasy bez azotowe
    aminokwasy – 5,5%
    Związki azotowe (ogółem) – 1,7%

 

  • tlenek potasu – 4,69% - 5,5%
  • tlenek sodu – 0,75% - 0,8%
  • tlenek wapnia – 0,22% - 0,25%
  • tlenek magnezu – 0,03% - 0,04%
  • tlenek żelaza – 0,03%
  • dwutlenek węgla – 2,33% - 2,6%
  • tlenek fosforu – 0,05% - 0,06%

 

Oferujemy Państwu melasę w pojemnikach 6 kg, 45 kg oraz w zbiorniku 1000 kg.

Szczegółowe informacje odnośnie stosowania melasy uzyskacie Państwo
pod numerem tel. 23 66 11 013,     23 66 11 988,
oraz pod bezpłatną infolinią  800 11 90 90.

 

 

MELASA W ŻYWIENIU BYDŁA

Prawidłowe karmienie bydła polega na dostarczaniu za pomocą pasz wartościowych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach, co przekłada się na jakość hodowli.. Aktualnie priorytetowymi aspektami hodowli  jest genetyka i żywienie. Bardzo ważne jest dopasowanie żywienia do wieku zwierząt w zależności od ich rozwoju. Pierwszą rzeczą jest zapoznanie się z potrzebami żywieniowymi hodowanych zwierząt – w szczególności na białko i energię.

Aby dobrze zrozumieć problem trzeba nadmienić o przemianach energetycznych, które to można podzielić na procesy anaboliczne oraz kataboliczne. Aby zmniejszyć ilość procesów katabolicznych koniecznejest dostarczenie odpowiedniej ilości energi, której podstawowym źródłem w organizmie są węglowodany. Jest ona głównie dostarczana dostarczana w poprzez reakcje kataboliczne glukozy.  Oprócz tego w organizmie oprócz węglowodanów są niewykorzystane tłuszcze lub aminokwasy. Podstawowe trawienie węglowodanów przebiega w żwaczu za które odpowiadają enzymy bakteryjne. Szybkość trawienia jest uzależniona od enzymów bakteryjnych. Cukry prosto rozpuszczalne (skrobia, sacharoza) trawione są w żwaczu w ciągu zaledwie kilku godzin, lecz na przykład polisacharydy strukturalne trawione są  przez więcej niż 10 dni. Natomiast jeśli chodzi o monosacharydy to niemal wszystkie natychmiast zmieniaj się po ich spożyciu w procesie fermentacji.
Produkowana przez naszą firmę Melasa jako komponent paszowy ma zastosowanie głównie w karmieniu bydła a szczególnie krów mlecznych a jej udział w mieszance treściwej w dawce z udziałem kiszonek z traw może być wyższy niż 9%, jednak trzeba pilnować wielkości podawanej dawki melasy który pozwoli uzyskać zawartość cukrów rozpuszczalnych wynoszący około 6% w  suchej masie dawki. Oprócz tego melasa może być używana jako element dodatkowy w procesie kiszenia pasz o niewielkiej zawartości cukrów prostych..


wykonanie: Netidea.pl
Strona główna | Mapa strony | Użytkownicy online: 1