Melasa to produkt uboczny, powstający przy procesie produkcji cukru spożywczego. Występuje w postaci ciemnobrązowego gęstego syropu.
Zawiera przede wszystkim substancję cukrowe w postaci sacharozy, glukozy, fruktozy, jak również bogata jest w takie pierwiastki jak: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, mangan i cynk. Dzięki bardzo dużej zawartości potasu w melasie obserwujemy odczyn alkaiczny.
Energetyczność melasy
Melasa jest paszą energetyczną o dużej zawartości węglowodanów ( cukrów) rozpuszczalnych w wodzie. Dodawanie jej do mieszanek dla bydła i trzody chlewnej w znacznym stopniu zwiększa smakowitość paszy oraz poprawia jej zapach ( naturalny aromat). Jej stosowanie jest idealnym rozwiązaniem w celu podniesienia energetyczności szczególnie pasz dla bydła, dzięki szybkiemu rozpuszczeniu węglowodanów w żwaczu oraz bardzo intensywnemu metabolizmowi.
Jak stosować melasę?
Przy żywieniu bydła należy jednak zwracać szczególną uwagę na dawkę pokarmową. Źle zbilansowana dawka poprzez nadmiar cukrów prowadzi do zwiększonej produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, co w rezultacie może doprowadzić do kwasicy żwacza, a w skrajnych przypadkach nawet do kwasicy ogólnoustrojowej. Przy tego typu dolegliwościach obserwujemy spadek pobrania pokarmu, biegunkę, ogólne osłabienie zwierzęcia.
Naszym klientom zalecamy dawkowanie według poniższego opisu:
- Bydło mleczne: od 1 kg do 3 kg/szt./dzień
- Cielęta, opasy: od 1 kg do 2 kg/szt./dzień
- Tuczniki: od 0,5 kg do 0,75 kg/szt./dzień
Należy pamiętać jednak, że podstawą do określenia udziału melasy w dawce pokarmowej jest jakość i ilość pozostałych komponentów paszowych
SKŁAD CHEMICZNY | SKŁAD MINERALNY |
Woda – 20% Sucha masa- 80%, w tym:
|
|
Oferujemy Państwu melasę w pojemnikach 6 kg, 45 kg oraz w zbiorniku 1000 kg.
Szczegółowe informacje odnośnie stosowania melasy uzyskacie Państwo
pod numerem tel. 23 66 11 013, 23 66 11 988,
oraz pod bezpłatną infolinią 800 11 90 90.
MELASA W ŻYWIENIU BYDŁA
Prawidłowe karmienie bydła polega na dostarczaniu za pomocą pasz wartościowych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach, co przekłada się na jakość hodowli.. Aktualnie priorytetowymi aspektami hodowli jest genetyka i żywienie. Bardzo ważne jest dopasowanie żywienia do wieku zwierząt w zależności od ich rozwoju. Pierwszą rzeczą jest zapoznanie się z potrzebami żywieniowymi hodowanych zwierząt – w szczególności na białko i energię.
Aby dobrze zrozumieć problem trzeba nadmienić o przemianach energetycznych, które to można podzielić na procesy anaboliczne oraz kataboliczne. Aby zmniejszyć ilość procesów katabolicznych konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii, której podstawowym źródłem w organizmie są węglowodany. Jest ona głównie dostarczana dostarczana w poprzez reakcje kataboliczne glukozy. Oprócz tego w organizmie oprócz węglowodanów są niewykorzystane tłuszcze lub aminokwasy. Podstawowe trawienie węglowodanów przebiega w żwaczu za które odpowiadają enzymy bakteryjne. Szybkość trawienia jest uzależniona od enzymów bakteryjnych. Cukry prosto rozpuszczalne (skrobia, sacharoza) trawione są w żwaczu w ciągu zaledwie kilku godzin, lecz na przykład polisacharydy strukturalne trawione są przez więcej niż 10 dni. Natomiast jeśli chodzi o monosacharydy to niemal wszystkie natychmiast zmieniaj się po ich spożyciu w procesie fermentacji.
Produkowana przez naszą firmę Melasa jako komponent paszowy ma zastosowanie głównie w karmieniu bydła a szczególnie krów mlecznych a jej udział w mieszance treściwej w dawce z udziałem kiszonek z traw może być wyższy niż 9%, jednak trzeba pilnować wielkości podawanej dawki melasy który pozwoli uzyskać zawartość cukrów rozpuszczalnych wynoszący około 6% w suchej masie dawki. Oprócz tego melasa może być używana jako element dodatkowy w procesie kiszenia pasz o niewielkiej zawartości cukrów prostych..