- Stały nieograniczony dostęp do czystej i świeżej wody
- Zbilansowanie energetyczno ? białkowe dawki pokarmowej
- Dostosowanie poziomu żywienia witaminowo ? mineralnego do potrzeb zwierząt
- Skarmianie pasz najlepszej jakości oraz najwyższej strawności
- Odpowiedni stosunek pasz objętościowych i treściwych
- Zapewnienie optymalnego poziomu włókna pokarmowego
- Właściwa proporcja pasz w dawce uzależniona od wieku, kondycji oraz fazy laktacji
- Zachowanie długich okresów przejściowych przy zmianie składu dawki pokarmowej
- Stosowanie dodatków paszowych dla wysokomlecznych krów Np. tłuszcz chroniony i białko chronione
Zagadnienia prawidłowej higieny produkcji mleka
- Utrzymanie optymalnych warunków zoohigienicznych w budynku
- Okresowe podstawowe kontrole składu dawki, wskaźników mleka oraz organizacji żywienia
- Utrzymanie zwierząt w odpowiedniej kondycji wg fazy laktacji
- Okresowa obserwacja zwierząt w celu Np. wykluczenia chorób metabolicznych
- Prowadzenie kontroli wydajności mlecznej oraz oceny wskaźników rozrodu
- Utrzymanie właściwej higieny doju i aparatury udojowej