• Stały nieograniczony dostęp do czystej i świeżej wody
  • Zbilansowanie energetyczno ? białkowe dawki pokarmowej
  • Dostosowanie poziomu żywienia witaminowo ? mineralnego do potrzeb zwierząt
  • Skarmianie pasz najlepszej jakości oraz najwyższej strawności
  • Odpowiedni stosunek pasz objętościowych i treściwych
  • Zapewnienie optymalnego poziomu włókna pokarmowego
  • Właściwa proporcja pasz w dawce uzależniona od wieku, kondycji oraz fazy laktacji
  • Zachowanie długich okresów przejściowych przy zmianie składu dawki pokarmowej
  • Stosowanie dodatków paszowych dla wysokomlecznych krów Np. tłuszcz chroniony i białko chronione

Zagadnienia prawidłowej higieny produkcji mleka

  • Utrzymanie optymalnych warunków zoohigienicznych w budynku
  • Okresowe podstawowe kontrole składu dawki, wskaźników mleka oraz organizacji żywienia
  • Utrzymanie zwierząt w odpowiedniej kondycji wg fazy laktacji
  • Okresowa obserwacja zwierząt w celu Np. wykluczenia chorób metabolicznych
  • Prowadzenie kontroli wydajności mlecznej oraz oceny wskaźników rozrodu
  • Utrzymanie właściwej higieny doju i aparatury udojowej