Śruta rzepakowa jest obok śruty sojowej jedną z najczęściej używanych źródeł białka pochodzenia roślinnego produkowanych przez nasza firmą. Produkcja śruty odbywa się poprzez wytłaczanie oleju z nasion.
Śruta rzepakowej produkowanej w naszej firmie – charakterystyka
Naszej produkcji śruta rzepakowa powstaje z najnajlepszej jakości ziaren rzepaku, przez co posiada doskonałą jakość i bardzo dobre parametry. Cechą która ją szczególnie wyróżnia jest duża zawartość białka pochodzenia roślinnego bogatego. Oprócz tego zawiera metioninę i cystynę czyli aminokwasy siarkowe. Z uwagi na procech technologiczny śruta rzepakowa jest tańsza od sojowej. Polecamy ją do stosowania przede wszystkim w karmieniu trzody chlewnej, oraz drobiu. Są doskonałym uzupełnieniem pasz dla drobiu zmniejszając koszt produkcji.
Dlaczego warto używać śrutę rzepakową?
Podstawowym powodem jest zmniejszenie kosztów żywienia zwierząt. Pomimo niskiej ceny zawiera dużo białka które jest cennym składnikiem diety zwierząt.
Różnice w stosunku do śruty sojowej
- Koszt:
Śruta rzepakowa jest znacznie tańsza od sojowej. - Zawartość aminokwasów:
Śruta rzepakowa w swoim składzie zawiera więcej aminokwasów siarkowych takich jak metionina i cystyna, jednak mniej mniej lizyny. - Wartość odżywcza:
Śruta rzepakowa zawiera mniej białka, oraz zdecydowanie więcej włókna surowego. Oznacza to że śruta ta musi być używana razem z innym paszami zawierającymi.